Over mijn blog

In de bouw lopen de dingen een beetje anders als in andere branchen. Ik kan daarvan getuigen, gezien ik al 40 jaar in de bouw werk. De eerste 30 jaar was ik actief in de ruwbouw, waar ik hard gewerkt heb aan de constructie van huizen, kantoren en appartementen. De volgende 10 jaar ging het er iets minder 'ruw' aan toe, gezien ik toen gewerkt heb in de binnenbouw. Begrijp mij niet verkeerd: in de bouw is het altijd hard werken. Maar er zijn wel verschillen tussen ruwbouw, wegenbouw en binnenbouw. Ik ga deze verschillen belichten en mijn ervaringen als bekister, handlanger, metselaar en vervolgens als vloerder.

Asbest verwijderen uit uw woning

Bouw & aannemers Blog

Tot een aantal jaren geleden werd asbest vaak gebruikt bij de bouw van woningen vanwege van sterke en slijtvaste eigenschappen. Toen onderzoek aan het licht bracht dat het gebruik en de aanwezigheid van asbest gezondheidsrisico's met zich meebrengt (zo is het kankerverwekkend) besliste de overheid om beperkingen op te leggen. Asbest verwijderen is een taak die u beter aan professionals overlaat, die weten wat de risico's zijn en hoe ze hier het beste kunnen mee omgaan.

Asbest herkennen in uw woning
Als u beschikt over een woning die gebouwd werd voor de jaren ‘90 is de kans dat er asbest gebruikt werd groot. Het is evenwel niet zo eenvoudig om de aanwezigheid ervan te herkennen. Op zich kan asbest een witte, blauwe of bruine kleur hebben, maar dit zegt natuurlijk niets over het kleur van het materiaal waarin het verwerkt werd.

Hetzelfde geldt voor de structuur. Asbest heeft een vezelige structuur, maar ook hier hoeft dit niet zo te zijn voor het materiaal waarin het verwerkt werd. Om zekerheid te hebben, doet u er goed aan om door een gecertificeerd bedrijf een asbestinventaris te laten opmaken.

Professionele hulp inschakelen
Zo lang asbest in een ander materiaal vast zit en dit ongeschonden is, wordt u niet aan gezondheidsrisico's blootgesteld. Pas wanneer de vezels loskomen, komen ook de gevaarlijke asbestdeeltjes vrij en wordt het opletten geblazen. Het verwijderen ervan kan en mag u in bepaalde gevallen zelf doen, daarover beslist de gemeente, maar aan te raden is het niet.

Professionelen weten namelijk exact wat de risico's zijn en hebben aangepast gereedschap en aangepaste kledij om het asbest verwijderen in de beste omstandigheden te laten plaatsvinden. Asbest op een verkeerde manier verwijderen levert meer risico's op dan het ongeschonden te laten zitten. Verder zal dit bedrijf er ook voor zorgen dat de vereiste vergunningen aangevraagd en goedgekeurd werden voor aanvang van de werken.

Na afloop van de werken zorgen zij er ook voor dat het verwijderde asbest op de daarvoor bestemde plaatsen wordt afgeleverd in veilige omstandigheden. Voor iedere asbestverwijdering moet een asbestmelding gedaan worden bij de gemeente. Dit nalaten of over het hoofd zien, kan leiden tot flinke boetes.

Wie weet dat er asbest aanwezig is in zijn woning of wie een vermoeden daarvan heeft, kan kiezen voor het opmaken van een asbestinventaris door een gespecialiseerd bedrijf. Op die manier weet u waar u aan toe bent en kunt u de nodige stappen naar een verwijdering ervan zetten, zodat u zich verder geen zorgen meer hoeft te maken over gezondheidsrisico's. Wachten tot er schade optreedt door asbesthoudende materialen is uzelf onnodig aan gezondheidsrisico's blootstellen.

Delen

8 februari 2022